Наближава зимният сезон, а с него се променя биологичният часовник

...
 
 
Наближава зимният сезон, а с него се променя биологичният часовник
Коментари Харесай

Глад за въглехидрати през зимата и как да го надхитрим?

 

 

Наближава зимният сезон, а с него се трансформира биологичният часовник на нашия организъм. Денят става по-кратък, а температурите по-ниски, което се отразявав на нашето тяло. Най-уязвима е имунната система, а от значително значение е да внимаваме с храната, която одобряваме, с цел да запазим вярното деяние на хормоните ни.

През зимата изразходваме по-малко сила. От една страна, причнината е по-малката физическа интензивност, а от друга – по-краткият ден води до понижаване производството на мелатонин, който мощно въздейства на настроението. Поради тази причина е значимо да обърнем внимание на храната, която консумираме. Необходимо ни е меню, богато на въглехидрати, които обаче с изключение на сила, дават и доста калории, които от време на време се натрупват като непотребни килограми. Ето и няколко трика по какъв начин да се храним през студените месеци без да качваме непотребни килограми.

 

Нужда от топлота

 

Когато настъпи зимата и външната температура спадне, добра концепция е да измененията избора си на храна съгласно сезона. Тук е времето, в което слагаме завършек на летните здравословни храни като студени салати и смутита. Важно е да наблегнем повече на варените и топли храни.

 

Билки и подправки

 

Можете също по този начин да увеличите затоплящата мощ на храната, добавяйки избрани билки и подправки. Джинджифил, канела, кардамон, индийско орехче и бахар могат да се употребяват както в сладки, по този начин и в солени. Прибавете щипка или две от тях, до момента в който готвите вашата каша, чорба или печени зеленчуци.

 

Чайовете

 

Добро решение е да намалите потреблението на кафе. Насочете се към билковите чайове с лъжица същински мед в тях. Допълнителен бонус от пиенето на билкови чайове през зимата е, че  ви оказват помощ да останете хидратирани, в случай че не ви се пие вода в по-студеното време.

 

Повече каротин

 

За да задоволим желанието за въглехидрати, включете някои от тези красиви оранжеви храни.Тиквата, сладкият картоф и морковите са отлични източници на бета-каротин. Каротинът е хранително вещество, което тялото може да преобразува във витамин А и да употребява за подкрепяне на имунната ни система. Той оказва помощ за отбрана на тялото ни от настинки и грип, които са постоянно срещани през по -студените месеци. Сладките картофи могат да се употребяват на всички места, където бихте употребявали елементарни картофи – пюре, печени или задушени.Печените моркови пък прибавят естествено сладостен детайл към други зеленчуци или ястия.

 

Супите

 

Яденето на дребна купа вегетарианска чорба преди главното хранене е превъзходен метод да увеличите дневния си банкет на зеленчуци. Така приемате нискокалорично ядене, което ви носи доста витамини и изгоди за здравето.

 

 

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР